Gulóza - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Gulóza
Gulóza
Gulóza
Gulóza
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec C6H12O6
Synonymá (3R,4R,5R,6R)-6-(hydroxymetyl)tetrahydro-2H-pyrán-2,3,4,5-tetraol
Fyzikálne vlastnosti
Molárna hmotnosť 180,156 g/mol
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Gulóza je aldohexóza. V prírode je to vzácny monosacharid, ale bol preukázaný u archeónov, baktérií i eukaryotov.[1] V podobe sirupu má sladkú príchuť. Je rozpustná vo vode a mierne rozpustná v metanole. Kvasinky nedokážu fermentovať ani D- ani L-formu. Gulóza bola navrhnutá ako jeden z možných medziproduktov niektorých biosyntetických dráh kyseliny L-askorbovej.[2]

Gulóza je C-3 epimér galaktózy a C-5 epimér manózy.[3]

Referencie

  1. Swain, M., Brisson, J. R., Sprott, G. D., Cooper, F. P. and Patel, G. B.. Identification of β-L-gulose as the sugar moiety of the main polar lipid Thermoplasma acidophilum. Biochim. Biophys. Acta, 1997, s. 56–64. DOI10.1016/s0005-2760(96)00163-4. PMID 9084501.
  2. VALPUESTA, Victoriano; BOTELLA, Miguel A.. Biosynthesis of L-ascorbic acid in plants: new pathways for an old antioxidant. Trends in Plant Science, 2004-12, roč. 9, čís. 12, s. 573–577. Dostupné online . DOI10.1016/j.tplants.2004.10.002. (po anglicky)
  3. Zhang, Qingju. On the Reactivity of Gulose and Guluronic Acid Building Blocks in the Context of Alginate Assembly. European Journal of Organic Chemistry, s. 2393-2397. DOI10.1002/ejoc.201600336.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gulose na anglickej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Gulóza

Podporte znalostnú spoločnosť na Slovensku...
čítajte viac na tomto odkaze: Chémia





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk