A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tento článok úplne alebo z podstatne časti čerpá len z primárnych zdrojov. Pomôžte Wikipédii a doplňte do článku odkazy na spoľahlivé sekundárne alebo terciárne zdroje. |
Elektronický jazyk je nástroj, ktorý meria a porovnáva chute. Podľa technickej správy IUPAC je elektronický jazyk analytický nástroj, ktorý obsahuje mriežku neselektívnych chemických senzorov s čiastočnou špecificitou na rôzne zložky roztoku a vhodné rozpoznávacie zariadenie, ktoré je schopné vyhodnocovať kvantitatívne a kvalitatívne zloženie jednoduchých i zložitých roztokov.[1]
Chemické zlúčeniny zodpovedné za chuť sú detegované ľudskými chuťovými receptormi. Na podobnom princípe deteguje multielektródový senzor tie isté rozpustené organické a aanorganické zložky. Podobne ako ľudské receptory, každý senzor má spektrum reackií, ktoré sá od seba líšia. Informácie dané jednotlivými senzormi sú komplementárne a ich kombinácia vytvára jedinečný "otlačok prsta". Väčšina hraníc detekcie týchto senzorov je podobná alebo lepšia, než u ľudských receptorov.
U biologických systémov sa signál z chuťových receptov prenáša do mozgu pomocou nervov v podobe elektrických signálov. Senzory e-jazyk a prenášajú signál podobne: generujú elektrický signál ako voltametrické alebo potenciometrické zmeny.
Kvalita vnímania a rozpoznávania chutí je závislá na rozpoznávaní signálov prenesených zmyslovými nervami do mozgu a na "otlačku prsta" produktu. Túto úlohu má u elektronického jazyka na starosti štatistický softvér, ktorý interpretuje dáta zo senzorov do podoby chute.
Jeden variant bol vyvinutý profesorom Frederikom Winquistom na Linköping University vo Švédsku.[2]
Spôsob fungovania
Tekuté vzorky je možné analyzovať priamo bez špeciálnej prípravy, zatiaľ čo pevné vzorky musia byť najprv rozpustené, aby ich bolo možné zmerať. Referentná elektróda a senzory sú ponorené vo kadičky s testovaným rozotokom. Medzi senzory a referentnú elektródu sa aplikuje potenciál a ako odpoveď vznikne merateľný prúd, ktorý je konzistentný s Cottrellovou rovnicou. Prúd vzniká na základe oxidačných reakcií, ktoré prebiehajú v roztoku kvôli rozdielu potenciálu a je možné ho amplifikovať pomocou katalytických úprav povrchu. To meria a zaznamenáva softvér elektronického jazyka. Tieto dáta reprezentujú vstup pre matematické spracovanie, ktoré následne vytvorí výstup.
Aplikácie
Elektronický jazyk má niekoľko aplikácií v rámci rôznych priemyselných oblastí: farmaceutický priemysel, potraviny a nápoje a iné. Je možné ho využiť na:
- analýzu chutí starnúcich nápojov (napríklad džúsy, alkoholické alebo nealkoholické nápoje, ochutené mlieko...)
- kvantifikácia horkosti alebo štipľavosti nápojov či rozpustených zlúčenín (napr. meranie horkosti čajov)
- odhad teaflavínov v čiernom čaji[3]
- kvantifikácia účinnosti maskovania chutiv prípravkoch (tablety, sirupy, prášky, kapsule...)
- analýza stability liekov v rámci chute
- sledovanie environmentálnych parametrov
- stanovenie čistoty odpadných vôd a prítomnosť toxických látok
- sledovanie biologických a biochemických procesov
Umelá chuť
Elektronický jazyk využíva chuťové senzory na príjem informácií z chemickálii na jazyku a posiela ich do spracovávacieho systému. Výsledkom je detekcia chutí, ktoré je človek schopný rozlíšiť. Chuť, ktorá je takto detegovaná, je rozdelená na päť kategórií, a to kyslosť, slanosť, horkosť, sladkosť a umami (lahodná alebo bielkovinová). Kyslá chuť je tvorená vodíkovými iónmi a zahŕňa napríklad kyselinu chlorovodíkovu, octovú alebo citrónovú. Slaná chuť je zaznamenávaná ako chlorid sodný, sladká ako cukry. Horká, ktorá zahŕňa látky ako chinín a kofeín, je detegovaná pomocou chloridu horečnatého. Umami je tvorená glutamátom sodným (MSG) z morských rias alebo guanylátom disodným u rýb, mäsa či hríbov.
Referencie
- ↑ VLASOV, Yu; LEGIN, A.; RUDNITSKAYA, A.. Nonspecific sensor arrays ("electronic tongue") for chemical analysis of liquids (IUPAC Technical Report). Pure and Applied Chemistry, 2005-01-01, s. 1965–1983. Dostupné online. ISSN 0033-4545. DOI: 10.1351/pac200577111965. (po anglicky)
- ↑ Fredrik Winquist . . Dostupné online.
- ↑ KUMAR, S.; GHOSH, A.. A Feature Extraction Method Using Linear Model Identification of Voltammetric Electronic Tongue. IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement, 2020-05-14, s. 9243–9250. Dostupné online. ISSN 1557-9662. DOI: 10.1109/TIM.2020.2994604.
Pozri aj
Externé odkazy
- Highly sensitive and wide-dynamic-range side-polished fiber-optic taste sensor. Sensors and Actuators B: Chemical, 1 October 2017, s. 700–707. DOI: 10.1016/j.snb.2017.04.088.
- http://www.insent.co.jp/en/products/ts5000z_index.html
- https://www.alpha-mos.com/astree-taste-analysis
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Electronic tongue na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Acidimetria
Analytická chémia
Beilsteinov test
Chelatón
Chelatometria
Chemická štruktúra
Ebulioskopia
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk