Cupcake - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Cupcake
Matné čokoládové cupcakes s posýpkou
Obchod s cupcakes v New Orleans v Louisiane

Cupcake (čítaj: kapkejk) je torta malých rozmerov určená spravidla pre jednu osobu, ktorá môže byť pečená v malom tenkom papierovom alebo hliníkovom obale. Rovnako ako u väčších tort, ako dekorácia môže slúžiť cukrová poleva a ďalšie ozdoby, napríklad cukrovinky.

Recepty

Na výrobu štandardného cupcake sa používajú rovnaké základné ingrediencie ako pri tortách väčších rozmerov: maslo, cukor, vajcia a múka. Takmer každý recept na zhotovenie vrstvenej torty môže byť použitý aj na cupcake. Zmes pripravovaná na pečenie môže byť dochutená inými surovinami ako sú hrozienka, lesné plody, orechy či kúsky čokolády.

Vzhľadom na ich menšiu veľkosť sa pečú oveľa rýchlejšie ako normálne torty.[1] Pri pečení sa ich objem najprv zväčšuje v dôsledku produkcie oxidu uhličitého, no následne po vychladení môžu klesnúť.[2]

Cupcakes môžu byť zdobené polevou alebo inými dekoráciami a tiež sa plnia polevou, ovocím či krémom. Pekári, ktorí pečú v menších množstvách, zvyčajne lyžicou alebo nožom vydlabú do vrchnej časti menší otvor, ktorý naplnia. Ďalšou metódou je do stredu košíčkov vložiť vrecko na pečenie. V komerčných pekárňach sa môžu plniť injekčnou striekačkou. Komplikovane zdobené košíčky sú obľúbené aj pre zvláštne príležitosti.

Referencie

  1. SAKIN, Melike; KAYMAK-ERTEKIN, Figen; ILICALI, Coskan. Simultaneous heat and mass transfer simulation applied to convective oven cup cake baking. Journal of Food Engineering, 2007-12-01, s. 463–474. Dostupné online. DOI10.1016/j.jfoodeng.2007.04.007.
  2. BAIK, O. D.; SABLANI, S. S.; MARCOTTE, M.. Modeling the Thermal Properties of a Cup Cake During Baking. Journal of Food Science, 1999-03-01, s. 295–299. Dostupné online. ISSN 1750-3841. DOI10.1111/j.1365-2621.1999.tb15886.x. (po anglicky)

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cupcake na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Cupcake






Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk