A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Pôvod | |
---|---|
Miesto pôvodu | Francúzsko |
Detaily | |
Hlavné ingrediencie | žĺtkový krém a karamel |
Crème brûlée je dezert skladajúci sa z custardu (žĺtok, smotana, cukor) a karamelovej krusty na povrchu. Tá je vytvorená rozžeravením cukru na povrchu a to buď pod kuchynským salamanderom, propán-butánovým horákom alebo flambovaným alkoholom. Zvyčajne je servírovaný studený v rôzne tvarovaných ohňovzdorných miskách (Ramekin). Custard je ochutený vanilkou, ale môže byť ochutený aj inak, napr.: čokoládou, likérmi alebo rôznymi druhmi ovocia.
Prvá zmienka je v Massialotovej knihe receptov z roku 1691. Francúzsky názov bol neskôr prebraný aj do angličtiny.
V Katalánsku sa nazýva crema catalana alebo crema de Sant Josep a podáva sa počas sv. Jozefa, 19. marca. V tomto type Crème brûlée je custardový základ ochutený citrónom a škoricou.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Crème brûlée
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Créme Brûlée na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk