A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Bylinkový čaj alebo bylinný čaj je súhrnný názov pre rastlinné nálevy a odvary z rôznych rastlín (napríklad mätový, medovkový a žihľavový, či konopný čaj alebo rooibos) s výnimkou čajovníka. Bylinné čaje sú často pripravované pre ich liečivé alebo preventívne účinky. Medzi najstaršie známe sú odvary z podbeľu (Tussilago farfara)[1]. Z dôvodu nevyrovnaného obsahu látok v rastlinách sa bylinné čaje až na výnimky (ostružina malinová, čučoriedka, divozel veľkokvetý a ďalšie) neodporúčajú piť dlhodobo. Zvyčajne stačí čerstvú alebo aj sušenú časť byliny (asi jedna čajová lyžička (5 g) na 1 hrnček (1/4 l) čaju) zaliať vriacou vodou a nechať niekoľko minút lúhovať. Čaj z čerstvých bylín je silnejší, pretože liečivé látky v rastline časom mizne a stráca na účinnosti. Niektoré druhy bylín (napr. imelo) sa ale zapariť horúcou vodou neodporúčajú, pretože pôsobením tepla sa stráca značné množstvo ich účinných látok. Vtedy je možné bylinu macerovať – nechať ju niekoľko hodín lúhovať v studenej vode.
Bylinné čaje je vhodné skladovať v utesnených papierových, drevených, kovových, porcelánových alebo podobných nádobách, kde sú chránené pred stratou aromatických látok a možným napadnutím hmyzom. Kvôli postupnej strate požadovaných látok je odporúčané skladovať ich maximálne jeden rok.[2]
Referencie
- ↑ liečivé rastliny. In: Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska 1. 1. vyd. Bratislava: Veda, 1995. 484 s. ISBN 80-224-0234-6. s. 308.
- ↑ Hrubá, M., Raboch, F. a kol., 1990, Kuchařka naší vesnice. Státní zemědelské vydavatelství, Praha, s. 543 – 547
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Bylinkový čaj
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bylinný čaj na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk