A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Špageta[pozn 1] (z tal. spaghetto, mn. č. spaghetti) je cestovina tenkého a podlhovastého tvaru, zvyčajne 2 mm hrubá a 30 cm dlhá v nevarenom stave. Existuje viac druhov špagiet podľa hrúbky. Spravidla sa konzumujú špagety s hrúbkou 3 mm, existujú však aj 1 mm, tzv. cappellini (vlásočky) a aj hrubšia 5 mm. Zo špagiet sa ďalej vyvinuli ďalšie cestovinové druhy, ktoré sa konzumujú s omáčkami, aké sa používajú aj na špagety (napr. penne rigate, alebo tagliatelle). Existujú i špagety s dierkou (bucatini).
Špagety sa v predajniach potravín zvyčajne predávajú v baleniach o hmotnosti približne 500 g. Pripravujú sa varením v slanej vode, doba varenia je podľa druhu špagiet približne 5 až 10 minút.
Pri príprave omáčky na špagety urobíme základ na olivovom oleji a cesnaku, alebo cibuli. Cesnak a cibuľa nesmú byť v jednej omáčke. Na väčšinu druhov omáčok sa dáva strúhaný syr parmezán (parmigiano), na cestoviny druhu amatriciana by sa mal dávať strúhaný ovčí syr.
Najznámejšie talianske omáčky na špagety sú:
- Arrabbiata (nahnevaná) – je to paradajková pikantná omáčka
- Aglio olio e peperoncino (cesnak, olej a štipľavá paprička)
- Marinara (námornícke) – paradajková omáčka s petržlenom
- Ragù Bolognese (Bolonské ragú) – paradajková omáčka a mleté mäso
- Amatriciana – paradajková omáčka a slanina
- Carbonara – s vajcovou omáčkou
- Al pesto – s bylinkovou omáčkou pripravenou z čerstvej bazalky, píniových orieškov a olivového oleja
- Con basilico – s paradajkovou omáčkou a bazalkou
Existujú aj špagety s fazuľou, ktoré sú obľúbené hlavne v Neapole.
Špagety sa niekedy využívajú k iným účelom, napríklad počas súťaží v stavaní mostov z neuvarených špagiet.[chýba zdroj
Poznámky
- ↑ Obvykle v množnom čísle, pozri „špageta“ in Krátky slovník slovenského jazyka 4. Bratislava: Veda, 2003
Pozri aj
Iné projekty
- Wikiknihy ponúkajú texty a príručky na tému Špagety
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Špagety
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk