Špagety - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Špagety
Špagety pri varení
Bucatini s paradajkovou omáčkou
Špagety s parmezánom

Špageta[pozn 1] (z tal. spaghetto, mn. č. spaghetti) je cestovina tenkého a podlhovastého tvaru, zvyčajne 2 mm hrubá a 30 cm dlhá v nevarenom stave. Existuje viac druhov špagiet podľa hrúbky. Spravidla sa konzumujú špagety s hrúbkou 3 mm, existujú však aj 1 mm, tzv. cappellini (vlásočky) a aj hrubšia 5 mm. Zo špagiet sa ďalej vyvinuli ďalšie cestovinové druhy, ktoré sa konzumujú s omáčkami, aké sa používajú aj na špagety (napr. penne rigate, alebo tagliatelle). Existujú i špagety s dierkou (bucatini).

Špagety sa v predajniach potravín zvyčajne predávajú v baleniach o hmotnosti približne 500 g. Pripravujú sa varením v slanej vode, doba varenia je podľa druhu špagiet približne 5 až 10 minút.

Pri príprave omáčky na špagety urobíme základ na olivovom oleji a cesnaku, alebo cibuli. Cesnak a cibuľa nesmú byť v jednej omáčke. Na väčšinu druhov omáčok sa dáva strúhaný syr parmezán (parmigiano), na cestoviny druhu amatriciana by sa mal dávať strúhaný ovčí syr.

Najznámejšie talianske omáčky na špagety sú:

  • Arrabbiata (nahnevaná) – je to paradajková pikantná omáčka
  • Aglio olio e peperoncino (cesnak, olej a štipľavá paprička)
  • Marinara (námornícke) – paradajková omáčka s petržlenom
  • Ragù Bolognese (Bolonské ragú) – paradajková omáčka a mleté mäso
  • Amatriciana – paradajková omáčka a slanina
  • Carbonara – s vajcovou omáčkou
  • Al pesto – s bylinkovou omáčkou pripravenou z čerstvej bazalky, píniových orieškov a olivového oleja
  • Con basilico – s paradajkovou omáčkou a bazalkou

Existujú aj špagety s fazuľou, ktoré sú obľúbené hlavne v Neapole.

Špagety sa niekedy využívajú k iným účelom, napríklad počas súťaží v stavaní mostov z neuvarených špagiet.[chýba zdroj

Poznámky

  1. Obvykle v množnom čísle, pozri „špageta“ in Krátky slovník slovenského jazyka 4. Bratislava: Veda, 2003

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Wikiknihách Wikiknihy ponúkajú texty a príručky na tému Špagety
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Špagety


Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Špagety





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk