A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Džem môže byť:
- v tradičnom ponímaní a do roku 2004 oficiálne: ovocná (prípadne zeleninová) nátierka (alebo výrobok podobného účelu a konzistencie) s cukrom, ktorá obsahuje aj rozpoznateľné kúsky daných plodov (prípadne celé plody), čiže opak marmelády v tradičnom ponímaní (marmeláda v tradičnom ponímaní totiž nesmela obsahovať kúsky plodov)[1][2][3][4][5][6], pozri džem (s kúskami plodov)
- od roku 2004 oficiálne: a) zmes cukrov, dužiny alebo pretlaku z jedného druhu alebo viacerých druhov ovocia a vody, ktorá je spracovaná do vhodnej zrôsolovatenej konzistencie a obsahuje (v zásade) minimálne 60 % rozpustnej sušiny (teda najmä cukrov) a 35 % ovocia, b) v širšom zmysle aj extradžem a od roku 2017 aj džem menej sladký a extradžem menej sladký[7][8][9][10][11], pozri džem (súčasné predpisy)
Zdroje
- ↑ Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 3. mája 2001 č. 787/1/2001-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca spracované ovocie a spracovanú zeleninu (§ 2)
- ↑ ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. rev. a dopl. vyd. Veľký Šariš : SAMO-AAMM, 2000. 1328 s. ISBN 80-967524-6-4. S. 301.
- ↑ džem. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2003. 702 s. ISBN 80-224-0761-5. Zväzok 3. (Č – Eg), s. 652.
- ↑ džem. In: Malá slovenská encyklopédia. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Goldpress Publishers, 1993. 822 s. ISBN 80-85584-12-3. S. 173.
- ↑ ovocné výrobky. In: Pyramída, S. 4200
- ↑
- ↑ Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 44/2012 Z.z. z 26. januára 2012 o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré (najmä § 2, § 3, prílohy a nadpis celého predpisu)
- ↑ Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky z 9. januára 2017, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 44/2012 Z. z. o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré
- ↑ Výnos MP SR a MZ SR zo dňa 23. júna 2004 č. 1685/2004-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca ̇ovocné džemy, rôsoly, marmelády a sladené gaštanové pyré (§ 2)
- ↑ Smernica Rady 2001/113/ES z 20. decembra 2001 vzťahujúca sa na ovocné džemy, rôsoly a marmelády a sladené gaštanové pyré určené na ľudskú spotrebu
- ↑ BLEHOVÁ, Simona. Aj slovenské džemy budú môcť byť menej sladké. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2016-03-08. Dostupné online . ISSN 1335-4418.
Toto je rozlišovacia stránka. Obsahuje rozličné významy uvedeného hesla.
- Ak ste sa sem dostali cez odkaz v článku, prosím, vráťte sa a opravte ho tak, aby odkazoval priamo na najvhodnejší význam.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk