Saláma - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Saláma
Trvanlivá saláma.

Saláma[pozn 1] je „mäsový výrobok z mäsového diela, ktorý sa skladá z jemne homogenizovaného zrneného mäsového diela alebo zo spojky a vložky, plnený do technologického obalu“[2].

Salámy sa delia na[3]:

  • mäkké (vyšší podiel vody a tuku, nie sú sušené, obmedzená trvanlivosť)
  • trvanlivé (po vyrobení zrejú alebo sa sušia, niekedy sa používa kultúrna pleseň alebo údenie)
    • tepelne opracované (obarené a údené horúcim dymom)
    • surové (pomalé údenie studeným dymom)

Poznámky

  1. Etymológia: Z talianskeho „salame“, ktoré pochádza z neskorolatinského salámen , čo je odvodené z latinského „sál“ (gen. „salis“), teda asi soľou konzervovaný mäsový výrobok.[1]

Zdroje

  1. saláma. In: KRÁLIK, Ľubor. Stručný etymologický slovník slovenčiny. 1. vyd. Bratislava : Veda, 2015. 704 s. ISBN 978-80-224-1493-7. S. 519.
  2. Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 83/2016 zo 14. januára 2016 o mäsových výrobkoch
  3. salámy. In: Technický naučný slovník. 2. rev. a dopl. vyd. Zväzok VI. Ř – T. Praha : SNTL, 1985. 584 s. S. 28.

Ďalšia literatúra

  • WEHMEYER, Tatjana; PEHLE, Tobias. Šunka, salámy & spol. : lexikon : uzeniny, delikatesy z masa, recepty. Preklad Dagmar Sklenářová. 1. vyd. Čestlice : Rebo, 2008. 293 s. ISBN 978-80-7234-782-7.
  • Slovenské masné výrobky. Ed. Václav Šedivý. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 2003. 216 s. ISBN 80-86659-05-4.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Saláma
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Saláma





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk