A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Okopaniny predstavujú biologicky rôznorodú skupinu rozličných čeľadí kultúrnych plodín, ktoré vyžadujú dobrú prípravu pôdy, predovšetkým kyprenie – najmä okopávanie, tiež výdatné hnojenie, kvalitnú pôdu bohatú na živiny a starostlivé ošetrovanie. Medzi najznámejšie patria repa a zemiaky. Využívajú sa ako potraviny alebo suroviny pre priemysel.[1]
Na Slovensku sa z okopanín pestujú hlavne zemiaky, cukrová repa a kŕmna repa. V tropických oblastiach sú to hlavne maniok jedlý (využívajú sa jeho hľuzy s obsahom škrobu), dioskorea (hľuzy do 30 cm dlhé), povojník batatový (hľuzy označované ako batáty) alebo kolózia jedlá.[2]
Referencie
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk