A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyselina sorbová alebo kyselina hexa-2,4-diénová alebo E200 je karboxylová kyselina so sumárnym chemickým vzorcom C6H8O2. Patrí do skupiny sorbátov a je to konzervačná látka.
Vlastnosti
Fyzikálne vlastnosti
- Teplota topenia: 136 °C
- Teplota varu: 228 °C
- Molárna hmotnosť: 112.12 g/mol
Chemicke vlastnosti
- Zabraňuje rastu plesní, kvasníc a niektorých druhov baktérií.
- Dráždi sliznicu už v 1%-nej koncentrácii.
Využitie
Je to konzervačná látka, ktorá je ľahko stráviteľná a preto sa využíva najmä v potravinárstve, rovnako ako aj jej soli (sorban draselný, sorban sodný a sorban vápenatý). Nachádza sa napríklad v marmeláde, džeme, vo víne, v sušenom ovocí, atď.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému kyselina sorbová
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk