A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyselina peroxomravčia | |||||||||||||||||||
Všeobecné vlastnosti | |||||||||||||||||||
Sumárny vzorec | CH2O3 HCOOOH | ||||||||||||||||||
Synonymá | Kyselina permravčia Kyselina peroximetánová Formalhydroperoxid | ||||||||||||||||||
Vzhľad | Bezfarebná kvapalina | ||||||||||||||||||
Fyzikálne vlastnosti | |||||||||||||||||||
Molekulová hmotnosť | 62,0 u | ||||||||||||||||||
Molárna hmotnosť | 62,02 g/mol | ||||||||||||||||||
Teplota topenia | -18 °C | ||||||||||||||||||
Teplota varu | 50 °C (13,3 kPa, 90% čistota kyseliny) | ||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||
Ďalšie informácie | |||||||||||||||||||
Číslo CAS | 107-32-4 | ||||||||||||||||||
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |||||||||||||||||||
Kyselina peroxomravčia, ((HCO2OH) tiež kyselina permravčia, formalhydroperoxid alebo PFA, systematický názov je kyselina peroximetánová) je chemická zlúčenina, najjednoduchšia a najsilnejšia perorganická kyselina. Je to bezfarebná kvapalina, dráždivá, so silnými oxidačnými účinkami.
Používa sa ako oxidačné činidlo a dezinfekcia v potravinárstve a medicíne. Je účinným biocídom proti baktériám (vrátane mykobaktérií), vírusom, mikroskopickým hubám a bakteriálnym spóram. Jej degradačným produktom je kyselina mravčia. Kyselina peroxomravčia je nestabilná, treba ju teda pripravovať tesne pred použitím a nakladať s ňou opatrne, pretože môže dôjsť k rýchlemu rozkladu s uvoľnením veľkého množstva energie.[1]
Kyselina peroxomravčia sa vyrába katalyzovanou reakciou kyseliny mravčej a peroxidu vodíka alebo reakciou kyseliny mravčej, peroxidu vodíka a kyseliny peroctovej. Typický vodný roztok kyseliny peroxomravčej obsahuje aj kyselinu mravčiu a peroxid vodíka.[1]
Kyselina peroxomravčia sa ukazuje byť sľubným prostriedkom pre dezinfekciu odpadových vôd. Pri koncentrácii 2 – 4 mg/l dochádza počas 45 minút k zníženiu počtu koliformných mikroorganizmov o 2 až 3log (100krát až 1 000-krát). Je však potrebné ešte preskúmať toxicitu a tvorbu vedľajších produktov pri takomto použití.[1]
Referencie
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kyselina permravenčí na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk