A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyselina kávová | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Všeobecné vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Sumárny vzorec | C9H8O4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Synonymá | Kyselina 3,4-dihydroxyškoricová | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Vzhľad | žltkastý kryštalický prášok | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Fyzikálne vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Molekulová hmotnosť | 180,2 u | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Molárna hmotnosť | 180,16 g/mol | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Teplota topenia | 223 – 225 °C | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Teplota rozkladu | 234 – 237 °C | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Hustota | 1,478 g/cm³ | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Rozpustnosť | vo vode: takmer nerozpustná | ||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
Ďalšie informácie | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Číslo CAS | 331-39-5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
EINECS číslo | 206-361-2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Číslo RTECS | GD8950000 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Kyselina kávová je organická zlúčenina, ktorá je klasifikovaná ako hydroxycinnamická kyselina. Je to pevná žltá látka skladajúca sa z fenolovej a akrylovej funkčnej skupiny. Nachádza sa vo všetkých rastlinách, pretože je hlavnou zložkou v biosyntéze lignínu, ktorý je jedným z hlavných zdrojov biomasy.[1]
Výskyt a biologická funkcia
Kyselinu kávovú je možné nájsť v sladkovodnej papradi nepukalka obťažná[2] alebo v hube ohňovec morušový.[3]
Výskyt v jedle
Kyselina kávová je jedným z hlavným prírodných fenolov v arganovom oleji.[4]
Referencie
- ↑ Ligninbiosynthesis. Annual Review of Plant Biology, 2003, roč. 54, s. 519–46. DOI: 10.1146/annurev.arplant.54.031902.134938. PMID 14503002. .
- ↑ Phenolic and other constituents of fresh water fern Salvinia molesta. Phytochemistry, 2008, roč. 69, s. 1018–23. DOI: 10.1016/j.phytochem.2007.10.028. PMID 18177906.
- ↑ Lee YS; Kang YH; Jung JY; LEE, Sanghyun; OHUCHI, Kazuo; SHIN, Kuk Hyun; KANG, Il-Jun. Protein glycation inhibitors from the fruiting body of Phellinus linteus. Biological & Pharmaceutical Bulletin, Október 2008, roč. 31, s. 1968–72. Dostupné online. DOI: 10.1248/bpb.31.1968. PMID 18827365.
- ↑ Phenols and Polyphenols from Argania spinosa. Z. Charrouf and D. Guillaume, American Journal of Food Technology, 2007, 2, pages 679-683, DOI:10.3923/ajft.2007.679.683
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kyselina kávová
Externé odkazy
- Chemical Land . Caffeic Acid as Carbocyclic Carboxylic Acid. Dostupné online.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Caffeic acid na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk