A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyselina chlorečná | |||||||||||||||||||||||||
Všeobecné vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||
Sumárny vzorec | HClO3 | ||||||||||||||||||||||||
Vzhľad | Bezfarebná kvapalina[1] | ||||||||||||||||||||||||
Fyzikálne vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||
Molárna hmotnosť | 84,45914 g mol−1 | ||||||||||||||||||||||||
Teplota topenia | < −20 °C (heptahydrát) | ||||||||||||||||||||||||
Teplota rozkladu | 40 °C (heptahydrát) | ||||||||||||||||||||||||
Hustota | 1 g/ml | ||||||||||||||||||||||||
Rozpustnosť | >40 g/100 ml (20 °C, vo vode) | ||||||||||||||||||||||||
Termochemické vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||
Štandardná zlučovacia entalpia | −104 kJ/mol (vodný roztok) | ||||||||||||||||||||||||
Štandardná entropia | 162 J K−1 mol−1 (vodný roztok) | ||||||||||||||||||||||||
Štandardná Gibbsová energia | −8,04 kJ/mol (vodný roztok) | ||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||
Ďalšie informácie | |||||||||||||||||||||||||
Číslo CAS | 7790-93-4 | ||||||||||||||||||||||||
EINECS číslo | 232-233-0 | ||||||||||||||||||||||||
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |||||||||||||||||||||||||
Kyselina chlorečná (HClO3) je oxokyselina chlóru a základný prekurzor solí chlorečnanov. Je to silná kyselina (pKa ≈ −1) a oxidačné činidlo. Pripravuje sa reakciou kyseliny sírovej s chlorečnanom bárnatým, produktami sú kyselina chlorečná a nerozpustný síran bárnatý:
- Ba(ClO3)2 + H2SO4 → 2 HClO3 + BaSO4
Inou metódou je zahrievanie kyseliny chlórnej, pri ktorom vznikajú kyselina chlorečná a chlorovodíková:
- 3 HClO → HClO3 + 2 HCl
Kyselina chlorečná je v chladných roztokoch stabilná do koncentrácie približne 30 %, roztoky do 40 % je možné pripravovať opatrným odparovaním pri zníženom tlaku. Nad túto koncentráciu, a tiež pri zahrievaní, sa roztoky kyseliny chlorečnej rozkladajú za vzniku celej škály produktov, napríklad:
Rozklad je riadený kinetickými faktormi. Kyselina chlorečná nie je termodynamicky stabilná, vzhľadom na disproporcionáciu.
Referencie
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Chloric acid na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk