Kryostat - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Kryostat
Héliový zmiešavací kryostat-vnútorná časť

Kryostat (grécky: κρυος – kryos – „chlad“) je chladiace zariadenie, pomocou ktorého sa objekt udržiava pri nízkej teplote na úkor vonkajšieho chladiaceho zdroja. Zvyčajne týmto chladiacim zdrojom je skvapalnený plyn s nízkym bodom varu ako je kyslík, argón, dusík a hélium. Používajú sa v experimentálnej fyzike, medicíne, biológii, chémii a vo viacerých technických disciplínach

Schématické znázornenie vnútornej héliovej časti kryostatu pre merania tepelných vlastností bez tepelne tieniacej dusíkovej nádoby

V každom kryostate je nevyhnutná tepelná izolácia pracovného objemu od okolia. Čim je nižšia dosahovaná teplota, tým je dôležitejšia dobrá tepelná izolácia. V kryostatoch s použitím kvapalného dusíka, kyslíka a argónu sa často používa vysokovákuová tepelná izolácia. Pre héliové kryostaty je táto izolácia nepostačujúca. Preto, aby sa znížili tepelné straty cez priľahlé steny, je nevyhnutné znížiť ich teplotu, čo sa dosahuje ochladením stien pomocným chladením, zvyčajne kvapalným dusíkom.

Typy kryostatov

podľa druhu chladiaceho média

  • kyslíkové (bod varu −182,95 °C, resp 90,2 K)
  • dusíkové (bod varu −195,79 °C, resp 77,36 K)
  • argónové (bod varu −185,85 °C, resp 87,3 K)
  • héliové (bod varu 4He je −268,94 °C, resp 4,21 K, 3He je −269,96 °C, resp 3,19 K)

údaje pri tlaku 1 bar

podľa materiálu, z ktorého sú zhotovené

podľa typu aplikácie

kryostaty podľa spôsobu chladenia[1]1">upraviť | upraviť zdroj

Referencieupraviť | upraviť zdroj

  1. Štefan Jánoš:Fyzika nízkych teplôt,S. 88
  2. a b Frank Pobell: Matter and Methods at Low Temperatures 1 S.115
  3. Frank Pobell: Matter and Methods at Low Temperatures 2 S.139
  4. Frank Pobell: Matter and Methods at Low Temperatures 3 S.149
  5. Frank Pobell: Matter and Methods at Low Temperatures 4 S.203
  6. Frank Pobell: Matter and Methods at Low Temperatures 5 S.215

Literatúraupraviť | upraviť zdroj

  • Ladislav Skrbek: Fyzika nízkych teplot6
  • Štefan Jánoš: Svet v blízkosti absolútnej nuly 7
  • Josef Jelínek, Zdeněk Málek: Kryogenní technika 8
  • Randal F. Barron: Cryogenic Heat Transfer 9
  • Anthony Kent: Experimental Low Temperature Physics 10
  • Guglielmo Ventura, Lara Risegari: The Art of Cryogenics 11
  • Guy Kendall White: Experimental techniques in low-temperature physics 12
  • David Sheridan Betts: Refrigeration and thermometry below one Kelvin13
  • Christian Enss, Siegfried Hunklinger: Low-temperature physics14
  • O. V. Lounasmaa: Experimental principles and methods below 1 K15

Externé odkazyupraviť | upraviť zdroj

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Kryostat





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk