A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Karnitín | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C7H15NO3 |
Systematický názov | 3-Karboxy-2-hydroxy-N,N,N-trimethylpropán-1-amínium |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 161,201 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | (±): (-): 541-15-1 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Karnitín je kvartérna amónna soľ, ktorá sa účastní metabolizmu cicavcov, rastlín a niektorých baktérií.[1][2][3][4]
Názov "karnitín" je odvodený od latinského slova "caro", mäso. Čistý karnitín je biely prášok, silne priťahujúci vodu, takže aj na vzduchu sa rýchlo mení v roztok. Hovorí sa mu karnitín báza alebo tiež čistý karnitín. Má dve optické formy, ale len ľavotočivá (L-karnitín) má liečebný účinok. V predaji je preto výlučne L-forma. Prírodným izomérom je iba L-karnitín.
Izoméry
Karnitín sa vyskytuje v dvoch izoméroch, a to ako D-karnitín a L-karnitín. L-karnitín, označovaný i ako vitamín Bt,[5] sa v poslednom čase hojne využíva ako potravinový doplnok (pri chudnutí, športovaní či prevencii). D-karnitín nemá v ľudskom tele žiadnu funkciu, pri veľkom množstve môže byť toxický.
L-karnitín
L-karnitín je látka, ktorá zintenzívňuje premenu tukov tým, že na seba viaže mastné kyseliny obsiahnuté v tukoch a umožňuje ich prechod cez mitochondrionálnu membránu bunky, kde sa z nich tvorí energia.
Prírodné zdroje
Zastúpenie karnitínu v potrave je rôzne. Najviac ho obsahuje ovčie mäso, potom jahňacie a hovädzie, menej už bravčové a králičie. Oveľa menej ho je v kuracom mäse, jahňacej pečeni a v kravskom mlieku. Až 75% dennej potreby karnitínu u človeka musí byť dodávaných stravou, zvyšok je vlastná tvorba z esenciálnych aminokyselín lyzínu a metionínu v tele.
Karnitín sa spätne resorbuje v obličkách - až 98-99 %. Po prijatí v bežnej strave (mäso, mlieko) sa dokáže vstrebať zo 75 %, z umelých doplnkov len asi 5-10 %.
Referencie
- ↑ L-Carnitine . Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis, OR, 2019-12-01. Dostupné online.
- ↑ Carnitine--metabolism and functions. Physiological Reviews, October 1983, s. 1420–80. DOI: 10.1152/physrev.1983.63.4.1420. PMID 6361812.
- ↑ Carnitine . Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health, 2017-10-10. Dostupné online.
- ↑ L-carnitine: Uses, benefits and dosage . Drugs.com, 2020-01-20. Dostupné online.
- ↑ NAPSAL, Aminokyseliny při posilování a hubnutí-jaký mají vliv? | Rehabilitace info. Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví? . 2013-02-19, . Dostupné online. (po česky)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk