Papája melónová - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Papája melónová
papája melónová
Carica papaya - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-029.jpg
ilustrácia
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Carica papaya
Carl Linné
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Papája zarodený strom

Papája melónová (iné názvy: papája obyčajná, neformálne: papája, melónový strom; lat. Carica papaya) je strom z čeľade papájovité. Je známy svojimi plodmi označovanými papája. Pochádza z Južnej Ameriky a vzrastom môže dosiahnuť až výšky 10 m.

Charakteristika

Je to tropická vytrvalá bylina, dorastajúca do výšky 2 - 10 metrov. Výzorom pripomína palmu. Papája patrí k jednopohlavným rastlinám, no sú známe aj formy s obojpohlavnými kvetmi. Vyrastajú v pazuche listov.

Produkcia papáje v roku 2005

Plody

Plod je dutá bobuľa guľovitého, hruškovitého alebo iného tvaru, vzhľadom pripomínajúca melón, alebo tekvicu, dorastá do dĺžky až päťdesiat centimetrov a váhy až deviatich kilogramov. Pokožka papáje je pevná, žlto - zelená až oranžová. Dužina bobule tvorí 3 - 4cm hrubú stenu, býva žltá, oranžová až karmínovo červená. Na vnútornej stene plodu je veľké množstvo, až 1000 - 1500 šedo - čiernych asi 0,5 cm veľkých semien obalených šťavnatým nakyslým mieškom. Papája obsahuje vysoký podiel vitamínov A, B (B1, B2, B3, B6), C a veľké množstvo vápnika, tiež železo, magnézium, fosfor, draslík a sodík. [1]Papája ďalej obsahuje aj významný pektín.[2] Biely latex v šupkách nezrelej papáje obsahuje proteolytický enzým papaín.[2] Papaín sa používa v medicíne, veterinárnej medicíne, v potravinárstve a pod.

Najmä v Indii, sa počas tehotenstva a dojčenia, konzumácia tohto ovocia neodporúča.[3] Dôvodom je vysoký obsah latexu v nezrelom ovocí. Zrelé ovocie (bez vnútornej časti so semenami) však obsahuje iba malé alebo žiadne množstvo latexu a malé množstvo antinutričných faktorov ako triesloviny, fytát a oxalát a malé množstvo toxikantov benzylglukosinolát a benzylizotiokyanát.[4]

Pestovanie

Domovom tejto vytrvalej ovocnej byliny sú trópy Strednej Ameriky od Mexika po Kostariku. Odtiaľto sa rozšírila do tropických oblastí celého sveta.

Galéria

Referencie

  1. Papayas, raw:FoodData Central Search Results . ndb.nal.usda.gov, . Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b 2.2.5. Pectin and papain . nzdl.org, . Dostupné online.
  3. Beliefs and Practices about Food during Pregnancy: Implications for Maternal Nutrition . Economic and Political Weekly, 1994, . Dostupné online. (po anglicky)
  4. SARAN, Parmeshwar Lal; SOLANKI, Ishwar Singh; CHOUDHARY, Ravish. Papaya (Biology, Cultivation, Production and Uses).  : CRC Press, 2016. 286 s. ISBN 978-1-4987-3561-2.

Iné projekty

Zdroj

  • Stanislav Hušák, Vladimír Táborský, Pavel Valíček Tropické a subtropické ovoce, pěštování a využití, ISBN 80-209-0258-9


Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Papája melónová





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk