A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tento článok môže obsahovať vlastný výskum alebo neoverené tvrdenia. Pomôžte Wikipédii a citácie, odkazy na zdroje doplňte do článku. |
Typ | druh jedla |
---|
Šalát je jedlo pripravované z jedného či viac druhov potravín pokrájaných na menšie kúsky a ochutených najčastejšie zálievkou alebo dresingom.[1][2] Najčastejšou ingredienciou v šalátoch je listová zelenina. Šaláty sa môžu podávať ako predjedlo (napríklad Caprese), ako príloha jedla, ako hlavný chod alebo aj ako dezert.
Zálievky a dresingy
Vinaigrette je jednou zo základných zálievok vyrábanou z octu a oleja. Základné druhy zálievok a dresingov sa dajú rôzne variovať pridávaním ďalších chutí a vôní, napríklad pridaním čerstvých byliniek, ako je napríklad petržlen, bazalka, pažítka alebo oregano. Ďalšou súčasťou dresingu môže byť napríklad cesnak, rovnako tak šalotka, chren alebo chilli.
Druhy dresingov
- Sójová omáčka: Omáčka vyrobená zo sójových bôbov a pochádza z Ázie. Pretože je veľmi slaná, solíme šaláty až nakoniec a opatrne.
- Biely jogurt: Používa sa do zálievok, najlepšie na uhorkový šalát. Riedi sa ním kyslá smotana alebo majonézové zálievky.
- Olej a ocot: napríklad vínny – červený alebo biely, kvasný liehový, jablčný alebo ocot balsamico. Z olejov je na šaláty najvhodnejší olivový, ktorý môžeme ochutiť čerstvými bylinkami.
Najjednoduchšie druhy zálievok
V odmeranom množstve vody rozpustíme cukor a soľ. Pridáme ocot alebo olej, dochutíme citrónom a dobre pretrepeme. Na šaláty môžeme vytvoriť zálievky z mlieka či smotany. Cukor rozmiešame v mlieku alebo smotane, jogurte či cmare a podľa chuti prikyslíme.
Príklady šalátov
Referencie
- ↑ salad . Merriam-Webster, . Dostupné online.
- ↑ salad . Oxford University Press, . Dostupné online. Archivované 2014-08-19 z originálu.
Literatúra
- Dufek, Oldřich. Zeleninové saláty. Říčany: Medica Publishing, 2004. ISBN 80-85936-53-4
- Sabóvá, Kateřina; Beníšek, František. Velká kniha salátů. Liberec: GEN, 2005. ISBN 80-86681-58-0
- Vlachová, Libuše. Saláty. Praha: Levné knihy KMa, 2000. Špeciálne:KnižnéZdroje/ 80-86425-55-X|ISBN 80-86425-55-X Chybné ISBN
Iné projektyupraviť | upraviť zdroj
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Šalát (jedlo)
Zdrojupraviť | upraviť zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Salát na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk