A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Zemiakový šalát je druh jedlakonzumovaný v mnohých krajinách sveta, napríklad v Nemecku, Spojených štátoch amerických, Poľsku, Rusku, Spojenom kráľovstve a tiež v Česku a na Slovensku.
Varianty
- Šalát s octovým dresingom
- Šalát so slaninou, sardelami alebo horčicou.
- Šalát s čerstvým bylinkovým alebo kôprovým dresingom a/alebo uhorky, kapary a iné korenie.
- Šalát s majonézou, jogurtom alebo kyslou smotanou
- Šalát so surovou cibuľou, varenou cibuľou alebo nakladanými cibuľkami.
- Šalát s natvrdo uvarenými vajciami (kombinácia zemiakového a vajíčkového šalátu)
- Šalát so šunkou, nakladanými uhorkami, kukuricou, natvrdo uvarenými vajciami a paradajkou (vo Francúzsku známy ako salade piémontaise)
- Šalát za tepla – viedeňský zemiakový šalát.
- Staročeský šalát – receptúra Marie Janků-Sandtnerovej
- Moravský šalát – variácia viedenského šalátu
Zemiakový šalát môže byť podávaný studený alebo aj za tepla. Zemiakové šaláty pripravované na juhu Nemecka a v Rakúsku sú často teplé alebo dokonca horúce, niekedy sú podávané pri izbovej teplote. V USA a severnom Nemecku sa bežne podáva chladený, podobne ako v Česku a na Slovensku. Je tiež populárny u kuchárov pri príprave jedla pre veľké množstvo ľudí, pretože sa jednoducho pripravuje vo veľkom množstve, vyžaduje len lacné prísady a môže byť pripravený v predstihu a uchovaný v chlade, dokiaľ nie je potrebný.
Typický český a slovenský zemiakový šalát
Skladá sa prevažne z uvarených zemiakov, ku ktorým sa pridávajú najčastejšie kyslé uhorky, vajíčka uvarené natvrdo, mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, majonéza. Majonézu je možné zhotoviť doma, množstvo ľudí však používa kupovanú. V niektorých rodinách sa pridáva aj zelený hrášok, jogurt či jemná saláma a ďalšie ingrediencie. Jednotlivé komponenty sa nakrájajú na drobno alebo cez špeciálne sitko pretlačia na kocky, ktoré sa potom spoločne premiešajú. Je vhodné šalát osoliť, okoreniť alebo pridať aj iné korenie.[chýba zdroj
Šalát sa podáva za studena, zvyčajne s kaprom, rezňom či vínnou klobásou.
Tradícia zemiakového šalátu v Česku a na Slovensku
Zemiakový šalát s majonézou je v Česku a na Slovensku tradičným štedrovečerným jedlom, táto tradícia však nie je stará. Recepty na štedrovečernú večeru s vyprážaným kaprom a zemiakovým šalátom s majonézou sa v českej tlači objavovali od 30. rokov 20. storočia.[1] V 40. rokoch 20. storočia už bol zemiakový šalát považovaný za bežnú súčasť modernej štedrovečernej večere.[2]
Pozri aj
Referencie
- ↑ PAVLOVSKÁ, B.. Štědrovečerní večeře/Bamborový salát s majonesou. Měsíc, čís. 12/1932. Dostupné online . (po česky)
- ↑ FIALOVÁ, J.. Vánoční stůl. Vlasta, 1949-12-22, s. 16. Dostupné online. (po česky)
Zdroj
- Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bramborový salát na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk