Ratatouille - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Ratatouille
Disambig.svg O americkom animovanom filme pozri Ratatouille (film).
Ratatouille

Ratatouille (vyslovované ) je tradičný francúzsky zeleninový pokrm, pripravovaný najmä v okolí mesta Nice. Meno pochádza z okcitánského slova ratatolha, čo znamená miešaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazývaný xamfaina a na Malorke tumbet. Ratatouille býva väčšinou servírovaný ako príloha k iným pokrmom, k mäsu alebo rybe, ale môže byť servírovaný aj ako hlavné jedlo, s ryžou, zemiakmi alebo chlebom, niekedy býva používaný ako náplň do palaciniek (Chausson à la ratatouille).

K základným ingredienciám patria paradajky, cesnak, cibuľa, cukiny, baklažán, papriky a korenie (najmä bazalka, majorán, tymian a pod.), ale je možné použiť aj celý rad ďalšej zeleniny.

Existujú tri dominantné metódy prípravy. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství a z druhej časti (väčšinou paradajky, cibuľa, cesnak, prípadne ešte olej a pod.) sa pripraví omáčka a pokrm sa potom upečie s ňou. Treťou a najmenej používanou metódou je zeleninu nakrájať na kolieska a vrstvene ukladať na pekáč/plech a zapiecť.

Ratatouille hrá dôležitú úlohu v rovnomennom animovanom filme z roku 2007.

Externé odkazy

Recept na Lidovky.cz

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Preklad Ratatouille na českej Wikipédii a Ratatouille na francúzskej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Ratatouille





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk