Boršč - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Boršč
Boršč s kyslou smotanou
Ukrajinský boršč s cesnakovými šiškami (pampušky), kyslou smotanou a oškvarkami
Boršč je aj iný názov rastliny boľševník borščový (=boľševník boršč; lat. Heracleum sphondylium)[1][2], pozri boľševník borščový

Boršč je polievka z červenej repy a kapusty známa z kuchyne viacerých východo- a stredoeurópskych národov. Považovaná za ruské[2][3] a ukrajinské[4][5][6] národné jedlo. Polievky podobné boršču sa varia aj v ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, Poľsku (barszcz) a Bulharsku.

Základom boršča je vývar z kostí a mäsa (obvykle predného hovädzieho pre ruskú alebo ukrajinskú verziu boršču) a zmes osmaženej zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, cibuľa). Zelenina sa nakrája na rezance, osmaží sa na tuku a ľahko sa zahustí zápražkou, následne sa rozriedi vývarom, doplní sa varené mäso a polievka sa dochutí octom. Bohatší boršč sa doplňuje nakrájanou údeninou a podáva sa s kyslou smotanou.

Ukrajinský variant boršču kladie dôraz na sýto červenú farbu, repa sa preto pripravuje samostatne a ešte pred samotnou tepelnou úpravou sa zastriekne octom. Do zeleninovej zmesi sa pridáva petržlen a paradajkový pretlak. Odporúčaným tukom je bravčová masť, ktorá by mala prebrať farbu pretlaku - na hotovej polievke by mali plávať jantárovo zafarbené mastné oká. Vyškvarené kocky slaniny sa doplňujú aj do hotovej polievky.

V Štetíne sa boršč podáva aj ako nápoj k štetínskemu cestu.

Referencie

  1. boršč. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. rev. a dopl. vyd. Veľký Šariš : SAMO-AAMM, 2000. 1328 s. ISBN 80-967524-6-4. S. 187.
  2. a b boršč. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2001. 686 s. ISBN 80-224-0671-6. Zväzok 2. (Bell – Czy), s. 225.
  3. Borschtsch . München: brockhaus.de, . Dostupné online.
  4. Schultze, Sydney (2000). Culture and Customs of Russia. Greenwood Publishing Group. pp. 65–66. ISBN 978-0-313-31101-7.
  5. Marks, Gil (2010). "Borscht". Encyclopedia of Jewish Food. Hoboken: John Wiley & Sons. pp. 196–200. ISBN 978-0-470-39130-3.
  6. Lee, Alexander (August 2018). "From Russia with Borscht". History Today. 68 (8).

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Boršč

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Boršč na českej Wikipédii.
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Boršč





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk