A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Víno alebo hroznové víno je alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába alkoholovým kvasením vylisovanej šťavy z plodov viniča hroznorodého (hrozna).
Členenie
Zákonodarstvo v krajinách produkujúcich víno je rozdielne, v rámci EÚ sú niektoré základné ustanovenia jednotné. V krajinách južnej Európy však existuje zväčša členenie a kategorizácia vín podľa geografického pôvodu.
Základné delenie
Členenie podľa farby
Členenie podľa spracovateľského hľadiska
Členenie podľa množstva "bubliniek"
Sýtené víno, t.j. víno s umelo pridanými plynovými bublinkami, sa buď uvádza ako súčasť perlivého a šumivého vína (podľa množstva bubliniek), alebo sa uvádza ako štvrtý typ vína popri vyššie uvedených typoch.
Členenie podľa nariadenia EP a Rady 1308/2013
Kategórie vinárskych výrobkov:
- víno
- ešte kvasiace mladé víno
- likérové víno
- šumivé víno
- akostné šumivé víno
- akostné aromatické šumivé víno
- sýtené víno (v iných jazykových zneniach nariadenia: sýtené šumivé vínо)
- perlivé víno
- sýtené perlivé víno
- hroznový mušt
- čiastočne prekvasený hroznový mušt
- čiastočne prekvasený hroznový mušt získaný zo zhrozienkovateného hrozna
- zahustený hroznový mušt
- rektifikovaný zahustený hroznový mušt
- víno zo zhrozienkovateného hrozna
- víno z prezretého hrozna
- vínny ocot
Poznámka: Tieto kategórie sa väčšinou rôzne vzájomne prelínajú.
Členenie podľa obsahu cukru podľa nar. Komisie 2019/33 [1]1">upraviť | upraviť zdroj
a) Vína iné než šumivé sa delia takto:
- suché víno: obsah cukru nie je vyšší ako a) 4 g/l, alebo b) 9 g/l za predpokladu, že celková kyslosť vyjadrená v gramoch kyseliny vínnej na liter je maximálne 2 gramy menšia než obsah zvyškového cukru
- polosuché víno: obsah cukru je vyšší ako vyššie uvedené maximum, ale nie je vyšší ako a) 12 gramov na liter alebo b) 18 g/l za predpokladu, že celková kyslosť vyjadrená v gramoch kyseliny vínnej na liter je maximálne 10 gramov menšia než obsah zvyškového cukru.
- polosladké víno: obsah cukru je vyšší ako vyššie uvedené maximum, ale nie je vyšší ako 45 g/l
- sladké víno: obsah cukru je minimálne 45 g/l
b) Delenie šumivých vín (vrátane sýtených šumivých vín) pozri v článku šumivé víno.
Členenie podľa zákona č. 313/2009 Z. z.upraviť | upraviť zdroj
Vinárske produkty sa členia na:
- hroznový mušt
- burčiak
- víno bez zemepisného označenia
- víno s chráneným zemepisným označením
- víno s chráneným označením pôvodu
- odalkoholizované víno a nízkoalkoholické víno
- víno na priemyselné spracovanie
- vinárske produkty podľa osobitného predpisu
Tradičné výrazy (pre lepšie pochopenie porov. nižšie druhy vín podľa zákona č. 182/2005 Z.z.) sú:
- regionálne víno
- akostné víno
- akostné víno s prívlastkom
- kabinetné
- neskorý zber
- výber z hrozna
- bobuľový výber
- hrozienkový výber
- cibébový výber, botrytický výber
- ľadové víno
- slamové víno
- pestovateľský sekt,
- sekt vinohradníckej oblasti, resp. sekt V. O.
- château alebo chateau
- tokajské víno
Uvedené tradičné výrazy možno za určitých podmienok uvádzať na etiketách pre vyššie spomínané vína s chráneným zemepisným označením (týka sa výrazu "regionálne víno") a vína s chráneným označením pôvodu (týka sa všetkých ostatných vyššie uvedených tradičných výrazov).
Staršie členenie podľa zákona č. 182/2005 Z. z. (platné v rokoch 2005 - 2009)upraviť | upraviť zdroj
Vinárske produkty sa členia na:
- hroznový mušt
- čiastočne prekvasený hroznový mušt (skrátene: burčiak)
- stolové víno
- stolové víno so zemepisným označením (skrátene: oblastné víno)
- akostné víno
- akostné víno z ohraničenej vinohradníckej plochy
- akostné víno s prívlastkom (odrodové alebo značkové)
- kabinetné
- neskorý zber
- výber z hrozna
- bobuľový výber
- hrozienkový výber
- cibébový výber
- ľadové víno
- slamové víno
- tokajské víno - v zákone je uvedené ďalšie delenie tohto vína
- upravované víno
- odalkoholizované víno a nízkoalkoholické víno
- víno na priemyselné spracovanie
Staršie členenie podľa zákona č. 332/1996 Z. z. (tu v znení platnom do roku 2002)upraviť | upraviť zdroj
Víno:
- stolové víno
- akostné víno
- výberové víno s prívlastkom
- kabinetné
- neskorý zber
- výber z hrozna
- bobuľový výber
- hrozienkový výber
- ľadový zber
- tokajské víno zo slovenskej Tokajskej vinohradníckej oblasti (skrátene: tokajské víno) - v zákone je uvedené ďalšie delenie tohto vína
- upravované víno
- šumivé víno - t.j. nesýtené, s pretlakom > 0,3 MPa
- perlivé víno - t.j. nesýtené, s pretlakom 0,1 až 0,29 MPa
- sýtené víno - t.j. vyrobené sýtením, s pretlakom 0,1 až 0,29 MPa
- dezertné víno - t.j. s pridaním cukru alebo zahusteného muštu a vínneho destilátu
- aromatizované víno - t.j. pridaním cukru alebo zahusteného muštu, vínneho destilátu a korenia alebo jeho macerátov
- víno na priemyselné spracovanie.
Ovocné vínoupraviť | upraviť zdroj
Víno možno vyrábať aj z iných druhov ovocia. V týchto prípadoch je názov doplnený o typ ovocia prípadne všeobecným názvom ovocné víno. Podľa slovenskej legislatívy je ovocné víno „nápoj vyrobený alkoholovým kvasením upravenej ovocnej šťavy“[2].
Víno na Slovenskuupraviť | upraviť zdroj
Na území Slovenska je produkcia vína prísne kontrolovaná zákonom. Územie, na ktorom je povolené pestovanie viniča a výroba vína, je definované ako Slovenský vinohradnícky región a člení sa na:
- vinohradnícke oblasti
- vinohradnícke rajóny
- vinohradnícke obce
- vinohradnícke hony.
Konzumácia vína vo svete na hlavuupraviť | upraviť zdroj
Referencieupraviť | upraviť zdroj
- ↑ DELEGOVANÉ NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2019/33 zo 17. októbra 2018, ktorým sa dopĺňa nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013, pokiaľ ide o žiadosti o ochranu označení pôvodu, zemepisných označení a tradičných pojmov v sektore vinohradníctva a vinárstva, námietkové konanie, obmedzenie používania, zmeny špecifikácií výrobkov, zrušenie ochrany a označovanie a obchodnú úpravu
- ↑ vyhláška 30/2014 Z. z.
Iné projektyupraviť | upraviť zdroj
Externé odkazyupraviť | upraviť zdroj
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk