A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tramín červený (skratka TČ,Gewürztraminer) je starobylá muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín. Je jednou z najstarších pestovaných odrôd, podieľala sa na vzniku mnohých klasických európskych odrôd viniča a je obľúbeným partnerom pri šľachtení nových odrôd. Pôvod odrody je nejasný a stráca sa v dávnej minulosti.
Tramín patrí do skupiny západoeurópskych odrôd (Proles occidentalis Negr.). Tie sa vyznačujú menším strapcom aj bobuľami, slabším rastom a tenším revím, ktoré dobre vyzrieva a odoláva mrazu. Typické sú pre ne aj vína vysokej kvality s vysokým obsahom korenistých a vonných látok.
Tramín, alebo tiež Savagnin, ako je odroda nazývaná v regiónoch Jura a Franche-Comté v severovýchodnom Francúzsku, je odroda s veľmi dlhou históriou a navyše odroda so značným sklonom k tvorbe mutácií. Ako pri každej takejto odrode (napríklad odrody Pinot, Trebbiano Toscano alebo Gouais blanc) sa u nej počas storočí vegetatívnej reprodukcie vyvinulo niekoľko rôznych foriem (mutácií, klonov), rozdielnych čo do farby bobúľ, arómy, tvaru a rozmeru listov, strapcov atď. Niektoré z týchto foriem máme dnes sklon považovať za samostatné odrody ako Gewürztraminer v Alsasku, v talianskom regióne Južné Tirolsko a v Nemecku, Heide alebo Païen vo Švajčiarsku (odtiaľ pochádza odroda Tramín biely, pestovaná za grófa Šporka na zámku Kuks pod názvom Brynšt a dnes tu opäť na malej ploche vysadená), Traminer alebo Traminer Weisser v Nemecku, Traminer Aromatico v Južnom Tirolsku v Taliansku. Analýza DNA preukázala, že všetky tieto formy majú rovnaký genetický základ s len malými rozdielmi na úrovni klonov. [1]
Napriek vyššie uvedenému, alebo práve preto, nám nič nebráni, rozlišovať po vzore odrôd Pinot tradične aspoň odrody Tramín biely a Tramín červený, mimochodom, vo Francúzsku sú v "Catalogue des variétés de Vigne" zapísané samostatne odrody tri, a síce Gewürztraminer, Savagnin Rosé a Savagnin Blanc.
Stolovanie
Vína hlbšie vychladené možno podávať ako pohárik aperitívu. Často sa ponúkajú ako sprievod predjedál, najmä paštéty z husacej pečene. Suché Tramíny sa odporúčajú k cibuľovému koláču alebo k údeným rybám, k úhoru. Sladké výbery so zvyškom neprekvaseného cukru sa hodia k syrom s modrou plesňou alebo k ovčím či kozím syrom v závere stolovania. Vďaka neobvyklej aróme a plnosti chuti po liči patrí Tramín k tým málo vínam, ktoré sa hodia ku korenistému jedlu. Preto možno vína Tramínu podávať aj k niektorým exotickým, silne koreneným jedlám ázijskej kuchyne, prípadne k sladkým úpravám mäsa. Veľmi sladké Tramíny sa často podávajú na záver stolovania k sladkým zákuskom, ako je tvarohový alebo slivkový koláč.
Referencie
- ↑ Origine del Gewürztraminer : il DNA Incontri la storia, PDF Dr José Vouillamoz, Università di Neuchâtel, Svizzera, 2012
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tramín červený na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk