Antokyán - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Antokyán
Pelargonín patrí medzi antokyány.
Antokyánové farbivo ako prírodný pH indikátor. Extrakt z červenej kapusty v roztokoch s rôznou aciditou – vľavo kyslé, vpravo zásadité. Hodnoty pH zľava cca: 1, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13.

Antokyány alebo antokyaníny (z gréckych slov ἀνθός (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo modrý) sú vodou rozpustné pigmenty vo vakuolách niektorých buniek. Sú zodpovedné za červenú, fialovú a modrú farbu rôznych častí rastlín.[1] Patria k flavonoidom, v rastlinách sa vyskytujú vo forme glykozidov a ich aglykonová (bezcukrová) časť sa označuje ako antokyanidín.[2] Ako sacharid môže byť prítomná napríklad glukóza, galaktóza, ramnóza alebo iné cukry.[1]

Farba sa mení v závislosti od kyslosti (pH). Kyslé roztoky antokyánov bývajú červené, neutrálne fialové, a zásadité modré, zeleno-žlté až bezfarebné.[2] Okrem pH a ich štruktúry je za farbu antokyanínov zodpovedný i komplex, ktorý v bunke tvoria s rôznymi kovmi, napr. železom či molybdénom.[1][3]

Antokyány majú početné zastúpenie v prírode. Podieľajú sa napr. na modrom sfarbení kvetov fialiek, červenom sfarbení kvetov divých makov, či ruží. Sú obsiahnuté v mnohých plodoch, ako napríklad vtáčí zob, ríbezľa čierna. Ak sa nachádzajú v listoch, tak ich sfarbujú do modra, napríklad červená kapusta.[chýba zdroj

Zmena reakcie bunkovej šťavy spôsobuje u niektorých rastlín počas kvetného vývoja zmenu farby korunných listov. V prípade pľúcnika lekárskeho sú nerozvinuté kvety červené, pri rozkvete fialové a nakoniec, obvykle po opelení, sa sfarbia do modra. Modro sfarbené kvety už opeľovači nenavštevujú (farba kvetov tak môže signalizovať aj množstvo dostupného nektáru).[chýba zdroj

Využitie

Používajú sa ako potravinové farbivá s označením E163 (a – f). Ide o povolené prírodné aditíva.[4]

Referencie

  1. a b c antokyaníny. In: BÍNA, Jaroslav. Malá encyklopédia chémie. Bratislava : Obzor, 1981. S. 110.
  2. a b CIGÁN, Miroslav. Antokyánové farbivá, ich význam a prítomnosť v prírodných zdrojoch (bakalárska práca) . Nitra: Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU, 2010, . Dostupné online.
  3. YOSHIDA, Kumi; MORI, Mihoko; KONDO, Tadao. Blue flower color development by anthocyanins: from chemical structure to cell physiology. Natural Product Reports, 2009-06-24, roč. 26, čís. 7, s. 884–915. Dostupné online . ISSN 1460-4752. DOI10.1039/B800165K. (po anglicky)
  4. TÓTH, T., TOMÁŠ, J., VOLLMANNOVÁ, A., LAZOR, P., BAJČAN, D.. Rizikové faktory potravového reťazca IV: Riziká potravinárskych farbív . Nitra: Katedra chémie, Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU, 2004-07-10, . Dostupné online.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Antokyan na českej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Antokyán





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk