A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tartrazín | |||||||||||||||||||||
Všeobecné vlastnosti | |||||||||||||||||||||
Sumárny vzorec | C16H9N4Na3O9S2 | ||||||||||||||||||||
Systematický názov | 5-hydroxy-1-(4-sulfonatofenyl)-4--1H-pyrazol-3-karboxylát trisodný | ||||||||||||||||||||
Synonymá | CI kyslá žltá 23 CI Food Yellow 4 CI 19140 E 102 | ||||||||||||||||||||
Vzhľad | Citrónovožltá práškovitá látka | ||||||||||||||||||||
Fyzikálne vlastnosti | |||||||||||||||||||||
Molekulová hmotnosť | 534,4 u | ||||||||||||||||||||
Molárna hmotnosť | 534,3634 g/mol | ||||||||||||||||||||
Rozpustnosť vo vode | 16-20 g/100 ml | ||||||||||||||||||||
Teplota topenia | > 300 °C | ||||||||||||||||||||
Rozpustnosť | 18 g/100 ml v glycerole zanedbateľné v etanole | ||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||
Ďalšie informácie | |||||||||||||||||||||
Číslo CAS | 1934-21-0 | ||||||||||||||||||||
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |||||||||||||||||||||
Tartrazín je syntetické citrónovožlté azofarbivo používané predovšetkým ako potravinárske farbivo.[1][2][3] Je tiež známy ako E číslo E102, alebo ako 5-hydroxy-1-(4- sulfonatofényl)-4--1H-pyrazol -3-karboxylát trisodný.[4]
Tartrazín je bežne používaná farba na celom svete, hlavne pre žltú, a môže sa použiť aj s brilantnou modrou FCF (FD&C Blue 1, E133) alebo zelenou S (E142) na výrobu rôznych zelených odtieňov.
Produkty obsahujúce tartrazín
Potraviny
Mnohé potraviny obsahujú tartrazín v rôznych pomeroch v závislosti od výrobcu alebo osoby pripravujúcej jedlo. V potravinách je tartrazín zvyčajne označený ako „farba“, „tartrazín“ alebo „E102“ v závislosti od jurisdikcie a platných zákonov o označovaní (pozri regulácie nižšie).
Produkty obsahujúce tartrazín bežne zahŕňajú spracované komerčné potraviny, ktoré majú umelú žltú alebo zelenú farbu, alebo o ktorých spotrebitelia očakávajú, že budú mať hnedý alebo krémový vzhľad. Často sa používa v žiarivo žltom sfarbení imitácie citrónovej náplne v pečive. Nasleduje zoznam potravín, ktoré môžu obsahovať tartrazín:
- Zákusky a cukrovinky: zmrzlina, ľadové guličky a nanuky, cukrovinky a tvrdé cukríky (ako sú gumené medvedíky, pochúťky Peeps marshmallow atď.), cukrová vata, instantné pudingy a želatína (ako je Jell-O), tortové zmesi, pečivo, pudingový prášok, marcipán, sušienky a sušienky.
- Nápoje: nealkoholické nápoje, energetické a športové nápoje, práškové nápojové zmesi, ovocné likéry a ochutené/miešané alkoholické nápoje.
- Občerstvenie: ochutené kukuričné lupienky (napríklad Doritos, nachos atď.), žuvačky, pukance (v mikrovlnnej rúre aj v kine) a zemiakové lupienky .
- Koreniny a nátierky: džem, želé (vrátane mätového želé ), marmeláda, horčica, chren, kyslé uhorky (a iné výrobky obsahujúce uhorky, ako je tatárska omáčka a kôprový nálev) a spracované omáčky.
- Iné spracované potraviny: cereálie (ako sú kukuričné vločky, müsli atď.), instantné alebo „kockové“ polievky, ryža (ako paella, rizoto atď.), rezance (ako niektoré druhy Kraft Dinner), pyré a nakladané paprika, jasnozelený šalát z morských rias
Výrobky osobnej starostlivosti a kozmetiky
Množstvo produktov osobnej starostlivosti a kozmetických výrobkov môže obsahovať tartrazín, zvyčajne označený ako CI 19140 alebo FD&C Yellow 5, vrátane:
- Tekuté a tyčinkové mydlá, zelené dezinfekčné prostriedky na ruky, hydratačné a pleťové vody, ústne vody, parfumy, zubné pasty a šampóny, kondicionéry a iné vlasové produkty.
- Kozmetika, ako sú očné tiene, líčenka, púder a podkladová báza, rúž atď. – aj tie, ktoré sú primárne ružové alebo fialové. (Výrobcovia make-upu zvyčajne používajú jeden štítok pre všetky odtiene v produktovom rade, pričom frázu „môže obsahovať“ umiestňujú pred všetky farby, ktoré sa v tomto rade používajú, nie nevyhnutne pre konkrétny odtieň.)
- Lak na nechty, odlakovač, dočasné tetovanie a opaľovacie mlieka.
Lieky
Rôzne typy liekov zahŕňajú tartrazín, ktorý dodáva kvapaline, kapsule, pilulke, pleťovej vode alebo gélu žltý, oranžový alebo zelený odtieň, predovšetkým na ľahkú identifikáciu. Typy farmaceutických produktov, ktoré môžu obsahovať tartrazín, zahŕňajú vitamíny, antacidá, lieky proti nachladnutiu (vrátane kvapiek proti kašľu a pastiliek na hrdlo), pleťové vody a lieky na predpis.
Väčšina, ak nie všetky, musí obsahovať zoznam všetkých zložiek vrátane tartrazínu. Niektoré zahŕňajú tartrazín v časti upozornenia na alergény.
Kanadské kompendium liečiv a špecialít (Compendium of Pharmaceuticals and Specialties, CPS), referenčná príručka pre predpisovanie liekov pre zdravotníkov, uvádza tartrazín ako potenciálnu alergiu na každý liek, ktorý tartrazín obsahuje.
Ostatné produkty
Ostatné produkty, ako sú čistiace prostriedky pre domácnosť, papierové taniere, krmivo pre domáce zvieratá, pastelky, atramenty na písacie potreby, farby na pečiatky, farby na tvár, lepidlá na obálky a dezodoranty môžu tiež obsahovať tartrazín.
Chémia
Tartrazín je rozpustný vo vode a má maximálnu absorbanciu vo vodnom roztoku pri 425 nm.[5] Je to jeden z najstarších známych členov rodiny pyrazolónových farbív.[6]
Potenciálne zdravotné účinky na ľudí
Citlivosť
Zdá sa, že tartrazín spôsobuje najalergickejšie a najneznášanlivejšie reakcie zo všetkých azofarbív, najmä u astmatikov a osôb s neznášanlivosťou aspirínu. Symptómy citlivosti na tartrazín sa môžu vyskytnúť buď požitím alebo kožnou expozíciou látke obsahujúcej tartrazín. Symptómy sa objavia po časových úsekoch od minút do 14 hodín.[7]
Prevalencia intolerancie tartrazínu sa odhaduje na 360 000 postihnutých občanov USA, čo je menej ako 0,12 % celkovej populácie.[8] Podľa FDA spôsobuje tartrazín žihľavku u menej ako 1 z 10 000 ľudí alebo 0,01%.[9]
Nie je jasné, koľko jedincov je citlivých alebo netolerantných na tartrazín, ale University of Guelph odhaduje, že je to 1 až 10 z každých desaťtisíc ľudí (0,01 % až 0,1 % populácie).[10] Existuje veľa kontroverzií o tom, či má tartrazín nepriaznivé účinky na jednotlivcov, ktorí nie sú zjavne netolerantní.
Úplné vyhýbanie sa je najbežnejším spôsobom, ako sa vysporiadať s citlivosťou na tartrazín,[11] ale pokrok sa dosiahol v znižovaní citlivosti ľudí na tartrazín v štúdii ľudí, ktorí sú súčasne citliví na aspirín aj tartrazín.[12]
Astma
Systematický prehľad lekárskej literatúry dospel k záveru, že u pacientov s astmou výskum ukázal, že expozícia tartrazínu nezhoršuje symptómy a vyhýbanie sa tartrazínu symptómy nezlepšuje; avšak „v dôsledku nedostatku dôkazov nie je možné poskytnúť pevné závery o účinkoch tartrazínu na kontrolu astmy“.[13]
Potravinová intolerancia a správanie podobné ADHD
Hoci tartrazín je jedným z rôznych potravinárskych farbív, o ktorých sa hovorí, že spôsobujú potravinovú intoleranciu a správanie podobné ADHD u detí, dôkazy pre toto tvrdenie chýbajú.[14] Je možné, že niektoré potravinárske farbivá môžu pôsobiť ako spúšťač u tých, ktorí sú geneticky predisponovaní, ale dôkazy o tomto účinku sú slabé.[15][16]
Rakovina
Štúdia z roku 2015 zistila, že tartrazín spôsobuje poškodenie bielych krviniek, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku nádorov a chorôb, ako je rakovina.[17]
Mýty
O tartrazíne sa začali šíriť zvesti v 90. rokoch 20. storočia v súvislosti s jeho konzumáciou (konkrétne jeho použitím v Mountain Dew) a nepriaznivými účinkami na mužskú potenciu, veľkosť semenníkov a penisu a počet spermií.[18] Neexistujú žiadne zdokumentované prípady podporujúce tvrdenie, že tartrazín zmenší penis alebo že spôsobuje zastavenie, jeho rastu.[19][20]
Regulácia
Severná Amerika
Kanada
Tartrazín je v Kanade uvedený ako povolené potravinárske farbivo.[21] Na väčšine predbalených potravín sa vyžaduje, aby boli uvedené všetky zložky vrátane všetkých potravinárskych prídavných látok, ako je farbivo; oddiel B.01.010 (3)(b) Nariadení však poskytuje výrobcom potravín možnosť deklarovať pridané farbivo (farbivá) buď ich bežným názvom, alebo jednoducho ako „farba“.[22]
Vo februári 2010 Health Canada konzultovala s verejnosťou a výrobcami svoje plány na zmenu požiadaviek na označovanie. Health Canada sa domnievala, že by mohlo byť rozumné vyžadovať identifikáciu špecifických farieb na etiketách potravín, aby spotrebitelia mohli robiť lepšie informované rozhodnutia.[23] Výsledky konzultácie podporili zvýšenie transparentnosti.[24] Niektorí respondenti navrhli zakázať používanie syntetických potravinárskych farbív, avšak Health Canada zistila, že existujúca vedecká literatúra nepreukazuje, že syntetické potravinárske farbivá nie sú pre bežnú populáciu bezpečné; namiesto toho uvažujú o transparentnejšom označovaní, aby umožnili osobám citlivým na potravinárske farbivo robiť informované rozhodnutia.
Spojené štáty
Spojené štáty požadujú, aby bola prítomnosť tartrazínu deklarovaná na potravinách a drogách (21 CFR 74.1705 (revidované v apríli 2013), 21 CFR 201.20) a tiež farebné šarže, ktoré musia byť vopred schválené Úradom pre potraviny a liečivá v Spojených štátoch (FDA).[25] Ako súčasť týchto nariadení FDA vyžaduje, aby v časti preventívne opatrenia na etiketách liekov na predpis obsahovala varovné vyhlásenia o tartrazíne.[26]
FDA pravidelne zaisťuje produkty, ak sa zistí, že obsahujú nedeklarovaný tartrazín, deklarovaný, ale nie FDA-testovaný, alebo označené inak ako FD&C yellow 5 alebo Žlt 5. Medzi takéto zadržané produkty často patria rezance.
Európa
Európska únia
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín povoľuje používanie tartrazínu v tavenom syre, konzervovanom alebo fľaškovom ovocí alebo zelenine, spracovaných rybách alebo produktoch rybolovu a vínach a nápojoch na báze vína.
Európske regulačné spoločenstvo s väčším dôrazom na zásadu predbežnej opatrnosti požadovalo označovanie a dočasne znížilo prijateľný denný príjem (ADI) potravinárskych farbív; britský FSA vyzval výrobcov potravín na dobrovoľné stiahnutie farbív.[15][27] V roku 2009 však EFSA prehodnotil dostupné údaje a rozhodol, že „dostupné vedecké dôkazy nepotvrdzujú súvislosť medzi farebnými prísadami a behaviorálnymi účinkami“.[15][28]
Tartrazín patrí medzi šesť umelých farbív, pri ktorých Európska únia vyžaduje, aby výrobky, ktoré ich obsahujú, boli označené nápisom Môže mať nepriaznivý vplyv na aktivitu a pozornosť detí.[29][30]
Rakúsko
Žltý tartrazín (E102) je v Rakúsku zakázaný.[31]
Nórsko
Žltý tartrazín (E102) je v Nórsku (nie je členom EÚ) zakázaný.[32][33]
Švédsko
Žltý tartrazín (E102) je vo Švédsku zakázaný.[34]
Spojene kralovstvo
V reakcii na obavy o bezpečnosť niektorých potravinárskych prídavných látok si FSA nechala od výskumníkov z Southamptonskej univerzity vypracovať štúdiu o účinku zmesi šiestich potravinárskych farbív (Tartrazínu, Allury červenej, Ponceau 4R, Chinolínovej žltej, Žltej SY a Azorubínu (nazývaný „Karmoizín“) a benzoánu sodného (konzervačná látka) na deťoch v bežnej populácii, ktoré ich konzumovali v nápojoch; štúdia publikovaná v roku 2007.[15][27] Štúdia zistila „možnú súvislosť medzi konzumáciou týchto umelých farbív a konzervantom benzoanu sodného a zvýšenou hyperaktivitou“ u detí;[15][27] poradný výbor FSA, ktorý štúdiu vyhodnotil, tiež rozhodol, že z dôvodu obmedzení štúdie nebolo možné výsledky extrapolovať na všeobecnú populáciu a odporučilo sa ďalšie testovanie.[15]
Iné použitiaupraviť | upraviť zdroj
3D tlačupraviť | upraviť zdroj
Tartrazín sa používa ako biokompatibilný fotoblokátor na vytváranie transparentných hydrogélov so zložitými vnútornými štruktúrami.[35]
Referencieupraviť | upraviť zdroj
- ↑ Food Standards Australia New Zealand: Food additives - numerical (updated March 2007) online. web.archive.org, 2009-06-25, cit. 2022-10-12. Dostupné online.
- ↑ Approved additives and E numbers online. Food Standards Agency, cit. 2022-10-12. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ What is Food Coloring Made of? (with pictures) online. Delighted Cooking, cit. 2022-10-12. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ CAS # 1934-21-0 (642-62-6), Acid Yellow 23, C.I.19140, Tartrazine, Food Yellow 4, Trisodium 1-(4-sulfonatophenyl)-4-(4-sulfonatophenylazo)-5-pyrazolone-3-carboxylate online. www.chemblink.com, cit. 2022-10-12. Dostupné online.
- ↑ JAIN, Rajeev; BHARGAVA, Meenakshi; SHARMA, Nidhi. Electrochemical Studies on a Pharmaceutical Azo Dye: Tartrazine. Industrial & Engineering Chemistry Research, 2003-01-01, roč. 42, čís. 2, s. 243–247. Dostupné online cit. 2022-10-14. ISSN 0888-5885. DOI: 10.1021/ie020228q. (po anglicky)
- ↑ HUNGER, Klaus; HERBST, Willy. Pigments, Organic. Weinheim, Germany : Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, 2000-06-15. Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Dostupné online. ISBN 978-3-527-30673-2. DOI:10.1002/14356007.a20_371 S. a20_371. (po anglicky)
- ↑ ALVAREZ CUESTA, E.; ALCOVER SÁNCHEZ, R.; SAINZ MARTÍN, T.. Pharmaceutical preparations which contain tartrazine. Allergologia Et Immunopathologia, 1981-01, roč. 9, čís. 1, s. 45–54. PMID: 7258046. Dostupné online cit. 2022-10-14. ISSN 0301-0546.
- ↑ ELHKIM, Mostafa Ould; HÉRAUD, Fanny; BEMRAH, Nawel. New considerations regarding the risk assessment on Tartrazine. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 2007-04, roč. 47, čís. 3, s. 308–316. Dostupné online cit. 2022-10-14. DOI: 10.1016/j.yrtph.2006.11.004. (po anglicky)
- ↑ FDA/CFSAN Does FD&C; Yellow No. 5 cause any allergic reactions? online. web.archive.org, 2007-10-09, cit. 2022-10-14. Dostupné online.
- ↑ Artificial Colours | Food Safety Network online. web.archive.org, 2014-04-07, cit. 2022-10-14. Dostupné online.
- ↑ DIPALMA, J. R.. Tartrazine sensitivity. American Family Physician, 1990-11, roč. 42, čís. 5, s. 1347–1350. PMID: 2239641. Dostupné online cit. 2022-10-14. ISSN 0002-838X.
- ↑ MICHEL, O.; NAEIJE, N.; BRACAMONTE, M.. Decreased sensitivity to tartrazine after aspirin desensitization in an asthmatic patient intolerant to both aspirin and tartrazine. Annals of Allergy, 1984-05, roč. 52, čís. 5, s. 368–370. PMID: 6721262. Dostupné online cit. 2022-10-14. ISSN 0003-4738.
- ↑ ARDERN, Kate. Tartrazine exclusion for allergic asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2001-10-23. Dostupné online cit. 2022-10-14. DOI: 10.1002/14651858.CD000460. (po anglicky)
- ↑ MOTARJEMI, Yasmine; MOY, Gerald G.; TODD, Ewen C. D. Encyclopedia of food safety. 1. vyd. Boston, U.S.A. : Academic Press Inc., 2014. Dostupné online. ISBN 978-0-12-378612-8.
- ↑ a b c d e f Wayback Machine online. web.archive.org, 2011-03-31, cit. 2022-10-14. Dostupné online.
- ↑ MILLICHAP, J. Gordon; YEE, Michelle M.. The Diet Factor in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Pediatrics, 2012-02-01, roč. 129, čís. 2, s. 330–337. PMID 22232312. Dostupné online cit. 2022-10-14. ISSN 0031-4005. DOI: 10.1542/peds.2011-2199. (po anglicky)
- ↑ FD&C Yellow 5: What It Is, Health Effects, Cancer Risk, and More online. Healthline, 2019-07-25, cit. 2022-10-14. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ Investigating the Middle School Rumor that Mountain Dew Lowers Your Sperm Count online. www.vice.com, cit. 2022-10-14. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ Re: DOES YELLOW 5 LOWER SPERM COUNT online. www.madsci.org, cit. 2022-10-14. Dostupné online.
- ↑ Mountain Dew Shrinks Testicles online. Snopes.com, cit. 2022-10-14. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ BRANCH, Legislative Services. Consolidated federal laws of Canada, Food and Drug Regulations online. laws-lois.justice.gc.ca, 2022-07-21, cit. 2022-10-15. Dostupné online.
- ↑ BRANCH, Legislative Services. Consolidated federal laws of Canada, Food and Drug Regulations online. laws-lois.justice.gc.ca, 2022-07-21, cit. 2022-10-15. S. 13. Dostupné online.
- ↑ CANADA, Health. Health Canada Proposal to Improve Food Colour Labelling Requirements online. www.canada.ca, 2010-01-28, cit. 2022-10-15. Dostupné online.
- ↑ CANADA, Health. Health Canada reviews comments received on the proposed changes to current food colour labelling regulations for prepackaged foods online. www.canada.ca, 2011-06-21, cit. 2022-10-15. Dostupné online.
- ↑ FDA/CFSAN Does FD&C; Yellow No. 5 cause any allergic reactions? online. web.archive.org, 2007-10-09, cit. 2022-10-14. Dostupné online.
- ↑ CFR - Code of Federal Regulations Title 21 online. www.accessdata.fda.gov, cit. 2022-10-15. Dostupné online.
- ↑ a b c Sarah Chapman of Chapman Technologies on behalf of Food Standards Agency in Scotland. March 2011 Guidelines on approaches to the replacement of Tartrazine, Allura Red, Ponceau 4R, Quinoline Yellow, Sunset Yellow and Carmoisine in food and beverages
- ↑ Scientific Opinion on the re-evaluation Tartrazine (E 102). EFSA Journal, čís. 2009; 7(11):1331. Dostupné online cit. 2022-10-15. ISSN 1831-4732. DOI: 10.2903/j.efsa.2009.1331.
- ↑ Food additives online. Food Standards Agency, cit. 2022-10-15. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aktualizuje správu o bezpečnosti šiestich potravinárskych farbív online. MPRV SR, cit. 2022-10-15. Dostupné online.
- ↑ Taste the rainbow forever: yellow mac & cheese is dead, but the nostalgia lives on online. the Guardian, 2015-04-21, cit. 2022-10-15. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ FIRMAN, Tehrene. American Food Products Banned In Other Countries online. Eat This Not That, 2022-08-21, cit. 2022-10-15. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ Taste the rainbow forever: yellow mac & cheese is dead, but the nostalgia lives on online. the Guardian, 2015-04-21, cit. 2022-10-15. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ FIRMAN, Tehrene. American Food Products Banned In Other Countries online. Eat This Not That, 2022-08-21, cit. 2022-10-15. Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ BENJAMIN, Aaron D; ABBASI, Reha; OWENS, Madison. Light-based 3D printing of hydrogels with high-resolution channels. Biomedical Physics & Engineering Express, 2019-01-28, roč. 5, čís. 2, s. 025035. Dostupné online cit. 2022-10-18. ISSN 2057-1976. DOI: 10.1088/2057-1976/aad667. (po anglicky)
Externé odkazyupraviť | upraviť zdroj
- Informácie o farbiacich prísadách (Správa potravín a liečiv)
- Petícia adresovaná FDA na odstránenie žltej #5 (Food and Drug Administration)
- Karta bezpečnostných údajov pre tartrazín (MSDS)
- Niektoré ďalšie podrobnosti, iné bežné názvy
- Správa agentúry Reuters o diskusii EÚ o zákaze potravinárskych prídavných látok
Zdrojupraviť | upraviť zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tartrazine na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk