Kečup - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Kečup
Paradajkový kečup.

Kečup je druh hustej zeleninovej omáčky. Jeho otcom je Henry Heinz (1844 – 1919). Je vyrobený z paradajkového pretlaku, korenia a ďalších prísad, preto má červené zafarbenie. Zvyčajne sa používa na ochutenie jedál. Kečup sa obvykle konzumuje s klobásami, hamburgermi, hranolčekmi, hotdogmi, s cestovinami, alebo so syrom.

História

Na zadných častiach fliaš býva popis zloženia.

Predchodca dnešného kečupu pochádza z Číny. Prvé zmienky pochádzajú už z roku 300 p. n. l.[1] Tento kečup sa ale vôbec nepodobal nám známej paradajkovej omáčke. Skladal sa z kúskov rybieho mäsa a sóje a mal názov "ge-thcup", "koe-cheup" alebo "kê-tsiap" - pochádzajúce z čínštiny.[2] Kečup sa rozšíril do sveta vďaka britským obchodníkom, ktorí ho na začiatku 18. storočia priviezli do Európy.

V Británii sa stal kečup veľmi obľúbeným dochucovadlom, ale vo väčšine receptov bola vymenená hlavná ingrediencia. Populárne boli kečupy z hríbov, vlašských orechov, ustríc alebo sardiniek.[1] Tieto kečupy mali riedku konzistenciu a tmavú farbu, boli často pridávané do polievok alebo ako dochucovadlá na rôzne druhy mäsa.

Paradajkový kečup

Prvý recept na dnes známy paradajkový kečup bol publikovaný v roku 1812 Jamesom Measeom.[1]

Popularita kečupu v minulosti spočívala aj v tom, že mohol byť skladovaný až rok bez toho, aby sa pokazil. Aj napriek tomu sa na začiatku objavili mnohé problémy s konzervovaním kečupu - niektorí výrobcovia ho skladovali v takých zlých podmienkach, že sa v ňom často rozšírili baktérie, kvasinky a plesne.

Neskoršie výskumy ukázali, že komerčne vyrábané kečupy obsahovali nadmerné množstvo zdraviu škodlivých konzervantov (napríklad benzoan sodný alebo uhľový decht), ktoré boli používané aj na zvýraznenie červenej farby.[2]

Kečup Heinz

Paradajkový kečup Heinz.

Henry James Heinz a Dr. H. W. Wiley spolu začali v roku 1876 vyrábať kečup Heinz. Obaja boli presvedčení, že Američania nechcú konzervanty v kečupe.[2] Heinz vytvoril nový recept, v ktorom používal zrelé paradajky - tie majú vysoký obsah prírodného konzervantu pektínu. Zároveň radikálne zvýšil množstvo octu, ktorý bráni skazeniu kečupu. Jeho kečup bez konzervantov sa stal veľmi obľúbeným a v roku 1905 firma predala 5 miliónov fliaš.

V dnešnej dobe je kečup Heinz svetovo najpredávanejší. Z celkového počtu predaného kečupu v Spojených štátoch je až 60% od značky Heinz, v Spojenom kráľovstve je to až 82%.[3]

Referencie

  1. a b c Ketchup: A Saucy History. HISTORY.com. Dostupné online .
  2. a b c How Was Ketchup Invented?. The Plate, 2014-04-21. Dostupné online . (po anglicky)
  3. Behind the Label: tomato ketchup. The Ecologist. Dostupné online . (po anglicky)

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kečup
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Kečup





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk