Ketolátky - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Ketolátky
Ketolátky: acetón, acetoacetát a β-hydroxybutyrát.

Ketolátky sú látky produkované z mastných kyselín v pečeni. Ketolátky sú zdrojom energie v prípade, že iné zdroje (napríklad glukóza) nie sú dostupné, a to hlavne počas hladovania, nedostatku sacharidov v strave, pri intenzívnom cvičení alebo diabete.

Medzi ketolátky patria acetoacetát (kyselina acetyloctová), hydroxybutyrát (kyseliny β-hydroxymaslová) a produkt rozkladu acetoacetátu, acetón.[1] Tieto látky sú vo vode rozpustné a obsahujú ketónovú skupinu. V pečeni sa tvoria z acetyl-CoA. Acetoacetát vzniká syntézou dvoch jednotiek acetylkoenzýmu A. Hydroxybutyrát vzniká redukciou acetoacetátu a acetón vzniká dekarboxyláciou acetoacetátu. Proces syntézy týchto látok sa nazýva ketogenéza. Pri nedostatku iných zdrojov energie je možné tieto látky rozložiť v procese zvanom ketolýza a vznikajúci acetyl-CoA sa potom využíva pomocou citrátového cyklu, čím sa z ketolátok získava energia.

Pri neliečenej (alebo nedostatočne liečenej) cukrovke je pacient v konštantnom stave hladovania, takže jeho telo produkuje ketolátky ako zásobu energie. Acetoacetát spontánne degraduje na acetón, čo je cítiť v moči pacienta (ketonúria) i dychu.[2] Podľa toho sa kedysi odhaľovali prípady cukrovky. Prítomnosť acetónu v dychu možno využiť ako biomarker pre zistenie cukrovky.[3]

Referencie

  1. Encyclopaedia Beliana . Bratislava: Slovenská akadémia vied, . Dostupné online.
  2. KEY, Alyson Powell. What Is Acetone Breath, and What Does It Have to Do With Diabetes? . WebMD, . Dostupné online. (po anglicky)
  3. WANG, Zhennan; WANG, Chuji. Is breath acetone a biomarker of diabetes? A historical review on breath acetone measurements. Journal of Breath Research, 2013-08-20, roč. 7, čís. 3, s. 037109. Dostupné online . ISSN 1752-7155. DOI10.1088/1752-7155/7/3/037109.
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Ketolátky





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk